За прозрачността и прозрачните думи

Преди няколко седмици ББ (БезБой) медийно обяви, че стенограмите от заседанията на правителството са публични и качени в Интернет. И каза, че така доказва обещаната прозрачност. Което е прекрасна инициатива. Заради достъпните вече архиви от предишните правителства. Защото историята е ценна, когато в нея се съдържа факт, значим, разказ, данни…. И щяха и стенограмите от заседанията на това правителство да наистина позволяват да се видят взетите решения, ако Бойко Борисов не повтаряше натрапчиво, че решенията трябва да са взети предварително и Министерски съвет не е място за дебати, защото всички ги слушат. Ако МС не е място за обсъждания и позиции, то каква е прозрачността във вземането на решения и в жеста да публикуваш стенограмите.

Което веднага отпраща към механизъм, който наистина ще позволи на правителството да направи вземането на решения прозрачни. Предварителното публикуване на документите, които се гласуват на заседанията му заедно със съгласувателните бележки на отделните министерства. Тогава вече става ясно кой и за какво настоява, чия е инициативата за решението и какви са позициите. Междудругото предложението не звучи абсурдно прозрачно, тъй като има прецеденти. Примерно Европейската комисия обявява не само предварително документите, оставя ги за съгласуване и позволява да се видят направените бележки. Дори да звучи абсурдно, потърсете човек, който ще защити вземането на решения на тъмно.

Достъпните записки от заседания на правителството са положителни. Опасни са прозрачните думи, ако не си даваш сметка за тях. И то, защото има нужда от прозрачността като Б.ой срещу корупцията, лек срещу недоверието на хората и една споделена, заявена силна болка от тях. От друга страна като не знаеш как да постигнеш като гражданин, това което искаш, много жалко за теб. Ако като политик не можеш да правиш прозрачност, законност, мисъл за хората, много жалко за теб също.

Още нещо прозрачните стенограми са добри за прозрачността, докато не забравяме да ги четем. А може и правителството да забрави, че могат да се четат.

Публикувано на Речено - (не)сторено. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s