Живот и държава

Този текст е първо за хората. След това за държавата. Второ място за институциите, защото те нямат усещане, сетива, че живеят заради хората и се грижат за хора. Едно от нещата, които на работа ме вбесява, ядосва и сдухва най-много. Дори много от служителите, които работят в тях, да се сещат и да мислят през човешки истории, пак не успяват да превърнат делата си и политиките в насочени към хора. Защото или си виждат работата административна, с правене на докладни, които остават в системата, направо в сградата. Или защото, когато мислят за хора, имат по-важни приоритети от тях – напр. Сградите, финансиране, запазването на работни места в домовете и училищата, вместо грижата, за тези които са там.

На второ място за държавата, защото тя носи отговорност за и пред този, който е по-важен от нея – човек/гражданин. Животът на повечето от нас зависи отдалеко и косвено от държавата и се гушкаме с нея само на опашката за данъци или когато ни трябва по-специално лечение,  в напреднала възраст, когато оформяме документи за пенсиониране и на гърба си усещаме (аз още не) как тя е уредила грижата за нас… На разговорите за политика я коментираме пак отдалеко, макар и лично, псувайки на майка.

Има хора обаче, на които животът зависи пряко от държавата и е директно, здраво и буквално съдбовно свързан с нея.  Например децата с увреждания в домовете, родителите на деца с уреждания вкъщи, които са поставени в ролята на болногледачи, защо няма кой друг да бъде и зависят от отпуснатите бройки и пари по държавна програма; децата в помощни училища, включително здравите, които се обучават там… Списъкът може да бъде продължен. Докладът на хелзинкския комитет за починалите деца в домове го показа крещящо ясно. Показа и защо е необходима истинска – и човечна (насочена към човека), и професионална грижа. Както и какво се случва, когато липсва – най-крайният вариант. Даде доказателства как действията на държавата определят живота като показа как помагат за смъртта.

Как да кажем, че държавата само е бездействала като тя е наложила модела на грижа в домовете едно време.  Като в сегашно време има достатъчно контролни функции, като отговаря за квалификацията на хората, които работят там, за стандарти и за предписания. Като продължава да разрешава вместо да се извеждат децата от домовете да се преграждат същите сгради и да нарича това реформа и деинституционализация. Отделно да харчи огромни пари за това. Това са действия, не са бездействия. Отделно са не предприетите действия и бездействията Й. Като говоря за държава имам предвид Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, която дава всички разрешения за домове и Държавната агенция за закрила на детето, колкото и орязани правомощия да има. Включително едната й заместничка, която е била Главен експерт по закрила на детето. Имам предвид Масларова, Шерин Местан и няколкото сменили се шефа на АСП. Бих искала да има срещу тях заведени дела.

Като говоря за хората, на които животът им зависи пряко от държавата, не мога да не кажа отделно за децата в помощни училища. Не съм специалист и не знам каква е грижата за тези, които са със специални потребности. Но знам какво се случва със записаните здрави деца там. Записани заради бройка и поддържане на училището. Деца, които не могат да продължат в нито едно училище, защото нямат социални умения и знания, които с “даденото” им от училище са им орязани купища възможности. За държавата тук ли – финансира училищата, нейните поделения – РИО – участват в комисиите, които одобряват децата, които постъпват там, а министерство на образованието и ресорните му експерти не спират практиката. Има направено доста – една част от тези училища са вече закрити. Други още ги има. Една част от тези деца допреди 15 години са отивали в домове за възрастни с увреждания… Това е друга история.

Кога институциите ще признаят, че носят отговорност за живота на хора? И ще я поемат и понесат.

Публикувано на Факти&Сърце. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s