Божидар Димитров, Вежди Рашидов + Васил БожковЧерепа

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на бг в чужбина и национализма 🙂 Божидар Димитров лобираха да се промени Закона за културното наследство в полза на частните колекционери, онези със съмнителен бизнес &произход на антиките – Черепа, Димитър Иванов Шестака и др. (Стенограмата от заседанието на МС от 26.08.09, стр. 5 – стенограма33).

Драмата – предишното правителство прие закон, в който задължава всички собственици на антики 1. да докажат произхода им с официален документ, а ако не могат, 2. да останат само тяхни държатели без право да ги продават. Още тогава и Вежди, Божидар Димитров бяха шумно против тези точки. И двамата от години публично са част от близките приятели на мутри като Илия Павлов, Мултигруп, Черепа и други и ги съветват за „предмети на изкуството“, или са консултанти на тяхните колекции.

Какво направиха като министри – убедиха ББ да се промени закона. Разговорът е забавен, особено на стр. 7. В пармамента бяха внесени промени в закона за културното наследство и вече Черепа и сие ще могат да си докажат ценностите само с документ, от която и да е заложна къща, фирма…, накратко без проблем. Кои са на страната на Черепа, Вежди и Божидар Димитров в Парламента – депутатите от ГЕРБ стенограма Павел Димитров и Даниела Петрова, председател на комисията по култура, медии и гр общество . Стенограмата от зседанието на комисията по култура, странно, но не е качена на parliament.bg, но там може да се намери Законопроекта за промяна на Закона за културното наследство.

Публикувано на Кръгове и мрежи. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s